2012-04-18 13:40:29• hírek • Kocsis Zoltán

Határon átnyúló projekt a gazdaság serkentéséért

Csütörtökön Nyíregyházán indítják útnak a „Nyíregyháza és Szatmárnémeti közötti gazdasági együttműködés fejlesztése" elnevezésű programot, szerdai sajtótájékoztatóján pedig Ilyés Gyula bemutatta a média képviselőinek, illetve az érdeklődőknek az Európai Uniós támogatással létrejött projektet.

„Remek kapcsolatot ápolunk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével és ezen belül Nyíregyháza városával. Ez már a sokadik közös projektünk és szívből remélem, hogy ez az együttműködés folytatódik majd az EU 2014-2020-as költségvetési időszakában is - mondta Ilyés. Ez egy ún. könnyű projekt, amely nem infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos. Ennek ellenére nagyon fontos, hisz szeretnénk megkönnyíteni a Magyarországon befektetni vágyó romániai, illetve a Szatmáron befektetni vágyó magyarországi cégek dolgát", mondta a polgármester.

A projekt összértéke 73.780 euró, ebből az unió vissza nem térítendő támogatása 62.830 euró, míg Szatmárnémeti hozzájárulása 4930 euró. A projekt célja, magyarázta Adriana Lenghel projektmenedzser, hogy különböző találkozások, munkacsoportok keretein belül a szomszédos országokban befektetni kívánó cégek bővíteni tudják kapcsolati tőkéjüket. Ennek elősegítésére létre is hoznak egy adatbázist az érdekelt cégekkel, elérhetőségeikkel. Készül majd egy ún. Mini Operatív Terv is, amelyet mind a magyar, mind a románn minisztérium jóváhagy. Ennek célja, hogy (nem csak) jogi segítséget nyújtson különböző támogatások lehívásához.

Ilyés Gyula bemutatta a Nyíregyháza és Szatmárnémeti közötti gazdasági együttműködés fejlesztése” elnevezésű programot

Az új gazdasági kapcsolatok révén remélhetőleg megnő a munkahelyek száma, csökken a munkanélküliségi ráta és új finanszírozási lehetőségeket térképeznek fel és aknáznak ki a cégek, adott hangot reményének Lenghel. A szakember elmondta, az ötletet gazdálkodók adták.

„Praktikus dolgokat szeretnénk majd szervezni, nem olyan előadásokat, ahol a résztvevőket az álom kerülgeti. Éppen ezért várjuk az érdeklődő vállalkozók megkereséseit, javaslatait", mondta Ilyés.

Ami biztos: az érdeklődők a közeljövőben meglátogatnak majd egy Magyarországon működő biogáz-gyárat, ahol tapasztalatokat szerezhetnek az uniós pályázatok gyakorlatba ültetéséhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: